Ο Ανδρέας Αργυρόπουλος γράφει για τον Οσιομάρτυρα Νεόφυτο τον Αμοργίνο

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Οσιομάρτυρα Άγιο Νεόφυτο έγραψε ο Αντρέας Αργυρόπουλος. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, όπως ο ίδιος δήλωσε στο amorgos – news.gr, δεν έγινε καθόλου τυχαία. Δύο ήταν κυρίως οι λόγοι που οδήγησαν τον δημιουργό προς τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου.

«Ο πρώτος έχει να κάνει με το μαρτυρικό τέλος του Οσιομάρτυρα Αγίου Νεοφύτου του Αμοργίνου. Η ζωή, η δράση και το τέλος των μαρτύρων όλων των εποχών αλλά και των σύγχρονων με συγκινεί ιδιαίτερα.” δήλωνει ο κ. Αργυρόπουλος και συμπληρώνει “Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με την Αμοργό, τον τόπο καταγωγής του Αγίου. Την Αμοργό δεν την αγαπάω απλά… είναι η ψυχή μου.”

“Έρχομαι από φοιτητής σχεδόν κάθε χρόνο. Είχα ένα χρέος απέναντι στο νησί, τους κατοίκους του και στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Η Αμοργός είναι ένα από τα νησιά με ξεχωριστή θρησκευτική ζωή. Είναι γνωστή η ανά τους αιώνες σχέση των Αμοργίνων με την Εκκλησία και η ουσιαστική μετοχή τους στη ζωή της. Τα πολυάριθμα εξωκλήσια, ο μεγάλος αριθμός των ναών, το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, τα μετόχια του, οι παραδόσεις του τόπου, η ουσιαστική και συχνή συμμετοχή των κατοίκων όχι μόνο στις πανηγύρεις αλλά και σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις, η επί αιώνες άνθηση του μοναχισμού  το φανερώνουν.»